Publicaties
-
Adviesrapport en Toolkit: Hittebestendige stad
Jeroen Kluck e.a. Hogeschool van Amsterdam
Een koele kijk op inrichting van de buitenruimte. Het adviesrapport en de zgn CoolKit geeft stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars enerzijds informatie over de oorzaken van hittestress en biedt anderszijds bruikbare ontwerprichtlijnen voor de herontwikkeling van buurten en straten in de stad.
-
BIM-bites
Met BIM-bites: wordt ter inspiratie een aantal puzzelstukjes inzichtelijk gemaakt, zodat u zelf kunt zien welke kleine stapjes mogelijk zijn om uw informatiemanagement met BIM verder te brengen.
-
De 20 meest bekeken klimaatprojecten van 2021
Klimaatonderzoeker Floris Boogaard licht toe welke 20 projecten op Climatescan.nl het meest bezocht zijn en wat hem daarin opvalt.
-
De klimaatbestendige wijk
Jeroen Kluck e.a. Hogeschool van Amsterdam 2017
Lokale professionals geven aan dat de resultaten van veel onderzoek te abstract en te weinig direct toepasbaar is. Ze hebben behoefte aan uitwerkingen waarmee ze kunnen laten zien welke maatregelen effectief zijn, en aan argumenten om collega’s te overtuigen van een klimaatbestendige inrichting. In dit onderzoek opgezet en uitgevoerd in samenwerking met het werkveld stond de praktijk centraal.
-
De klimaatbestendige wijk: EfFact checker
In de EfFact checker worden antwoorden gegeven op allerhande vragen over hittemaatregelen in de buitenruimte. Welke hittemaatregelen zijn er? Hoe werken deze maatregelen en hoeveel verkoeling leveren ze? Welke maatregelen kunnen het beste worden ingezet om een straat of stad koel in te richten? De EfFact checker probeert antwoord te geven op veel van deze gehoorde praktijkvragen.
-
De klimaatbestendige wijk: Het klimaat past ook in uw straatje
Jeroen Kluck e.a. Hogeschool van Amsterdam 2017
Met dit boek laten we, aan de hand van veelvoorkomende straatbeelden, zien dat een klimaatbestendige inrichting van woonstraten veelal eenvoudig is en voor vlakke gebieden niet duurder hoeft te zijn dan de traditionele inrichting.
-
De klimaatbestendige wijk: Praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels
ISSO, 2020
Begroeide gevels en daken voor gebruik, waterberging en energie-opwekking
-
Duurzaam werken in de GWW-sector? Onze interactieve infographic helpt hierbij!
Het duurzame proces 'business-as-usual' is weergegeven in de interactieve infographic 'Project Proces met Duurzaam GWW'. Deze interactieve infographic helpt om gestructureerd keuzes te maken in het proces.
-
Duurzaamheid in gemeentelijke projecten
CROW
Handreiking voor de aanpak Duurzaam GWW in gemeentelijke projecten.
-
Graafschade voorkomen we samen
Kabel- en Leidingen Overleg
Schade aan kabels en leidingen raakt ons allemaal, kost geld en kan nadelige gevolgen hebben voor mens en milieu. Het voorkomen van graafschade kan alleen door een goede samenwerking in de keten.
-
Handreiking Tenderkostenvergoeding
Het doel van deze handreiking is handvatten bieden voor toepassen van tenderkostenvergoeding. Het onderwerp verdient meer aandacht en een bewustere benadering. Met deze handreiking wordt beoogd het onderwerp tenderkostenvergoeding meer in te bedden in het aanbestedingsproces. Deze handreiking is met name bedoeld om aanbestedende diensten te helpen met het daadwerkelijk opstellen van een tenderkostenregeling.
-
Infiltrerende verhardingen
Online publicatie met de belangrijkste Inzichten uit recent onderzoek "De Infiltrerende Stad" naar Infiltrerende verhardingen Wat blijkt? Mits goed ontworpen en goed onderhouden levert een infiltrerende verharding de gemeente en haar inwoners op de lange termijn meer op dan dat zij kost.
-
Kennispaper: Duurzame begroeide daken
dr.drs.ir. Christoph Maria Ravesloot SBRCURnet 2016
Kennispaper gebaseerd is op een tweejarig onderzoek naar begroeide daken in Nederland.
-
Kennispaper: Duurzame Grond-, Weg- en Waterbouw Molenwaard
SBRCURnet 2015
De gemeente Molenwaard besloot bij project Venuslaan te experimenteren met innovatief aanbesteden. De ambitie: zowel gebruikers als bewoners maximaal betrekken bij de projecten, en tegelijk de markt maximale ontwerpvrijheid bieden.
-
Kennispaper: Duurzame Inzetbaarheid als aanjager van een gezonde bedrijfsvoering in de bouw
Gerrit de Heer, Natalie Prinsen SBRCURnet 2016
Met vitale, betrokken en gemotiveerde medewerkers behaalt uw organisatie meer rendement.
-
Kennispaper: Haal eenvoudig het beste uit de Duurzame Bouw
Hoe zorg je voor de optimale condities om externe kennis te betrekken en hoe maak je dan de keuze hoe en wanneer je per project de markt betrekt? Want hoe eerder je de juiste mensen betrekt, hoe makkelijker het wordt en hoe meer effect je bereikt. Daarmee creëer je meer maat¬schappelijke waarde, ook in de gebruiksfase van een project.
-
Kennispaper: Halftime - Handreiking voor de praktijk
Jelle van Atten, Leo van Nieuwenhuizen SBRCURnet 2015
In de handreiking worden de ervaringen aangereikt opgedaan in een beperkt aantal projecten. Ervaringen die de lezer en de gebruiker van deze handleiding uitnodigen ze vanuit de praktijk, bij het gebruik van Halftime, te verbeteren en aan te vullen.
-
Kennispaper: Integraal ontwerpen
Maria Hänsch i.s.m. Perica Savanović en Gerrit de Heer SBRCURnet 2016
Procesvariaties vanuit de techniek
-
Kennispaper: Investeren in je medewerkers loont
SBRCURnet 2017
Als je het beste uit jezelf en je medewerkers wilt halen, vraagt dit om taakgerichtheid én ook om een grote mate van mensgerichtheid. Je moet hard zijn op resultaten én hart hebben voor je mensen.
-
Kennispaper: Kostenindicaties van klimaatmaatregelen in de stad
Gert Lemmen, Ronald Wentink SBRCURnet 2014
Verkenning naar de kosten van klimaatmaatregelen in de stad.
-
Kennispaper: Meer ruimte voor ontwikkeling bij aanbestedingen
Frederick van Nouhuys Maria Hänsch Perica Savanović SBRCURnet 2017
Daarom is de ‘samenwerkingstrap’ leidend onderdeel van de visie op de aanbestedingsaanpak.
-
Kennispaper: Met Lean aan de slag
SBRCURnet 2017
Halftime als uitdaging in projecten? Wat betekent dit voor je eigen organisatie en je medewerkers? Hoe ga je dit intern handen en voeten geven.
-
Kennispaper: Onderscheidend zijn bij tenders
Maria Häensch i.s.m. Perica Savanović SBRCURnet 2016
Een aannemer aan de slag met Integraal Ontwerpen
-
Kennispaper: Samenwerken als kerncompetentie – Hoe maak je door echt teamwork het verschil?
SBRCURnet 2017
In deze kennispaper ontdek je in een kwartier wat samenwerken eigenlijk inhoudt. Wat levert het op en hoe kun je het verbeteren? Samen werken tussen mensen: samenwerken tussen organisaties, maar bovenal samenwerken binnen organisaties.
-
Kennispaper: Waar koop ik een multifunctioneel dak
Jasper Passtoors SBRCURnet 2015
Handreiking voor dakeigenaren
-
Praktijkgids voor succesvol samenwerken in de bouw: Bouwen is teamwork!
PSIBouw
Bouwen doe je samen. Dat klinkt logisch, maar de praktijk wijst uit dat samenwerken aan een bouwproject niet altijd betekent dat men ook goed samenwerkt. Deze publicatie kan als een praktische handleiding dienen.
-
Routekaart BIM
Op elk station wordt een belangrijk aspect of belangrijke ontwikkelstap behandeld, min of meer volgordelijk, van digitalisering en BIM. U kunt op ieder willekeurig station instappen en uitstappen.
-
Routekaart BIM - eindrapport
Hein Corstens, Joseph Steenbergen, Henny Stolwijk (2019)
Voor welke keuzen komt een gemeente te staan bij het digitaliseren van de informatiestromen rond bouwwerken? Een model routekaart voor het omgaan met/ implementeren van BIM door gemeenten met de te maken keuzen, gekoppeld aan hun verschillende rollen.
-
Samen leren samen innoveren, samen werken met BIM in gemeenten.
Jaap Kolk
Een handreiking voor zowel het nadenken over samenwerken bij vernieuwingsvraagstukken zoals BIM binnen gemeenten en marktpartijen als voor het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en marktpartijen.
-
Voorbeeldprojecten Waterberging Heemskerk (fietstour)
Op een steenworp afstand van elkaar kun je in Heemskerk verschillende voorbeeldprojecten op het gebied van waterberging en infiltratie bewonderen. Op 7 juli 2021 bezochten we al fietsend met geïnteresseerden uit verschillende gemeenten. Lees hieronder meer over de projecten. Ook interessant voor als je niet mee was!
-
Website Buitenwerk - Rotterdam
Een wereld in verandering vraagt om professioneel opdrachtgeverschap en marktpartijen zijn steeds belangrijker in die samenwerking. Voorbeelden van werken uitgevoerd in samenwerking met Rondom GWW
-
Website Climatscan
Interactieve website Climatscan met initiatieven en praktijkvoorbeelden in binnen en buitenland
-
Website Duurzaam GWW
Green Deal Duurzaam GWW 2.0
Doel van de Green Deal GWW (Grond- weg- en waterbouw) 2.0 is het borgen van duurzaamheid in de hele aanbestedingsprocedure én het ontwikkelen van een duurzame aanpak aan de hand van projecten en praktijkervaringen.
-
Website Groenblauwe netwerken voor klimaatbestendige steden
Groenblauwe netwerken maken steden duurzaam, veerkrachtig en klimaatbestendig. Deze website en de ontwerptool helpen om passende maatregelen te vinden en inspireert door aantrekkelijke voorbeelden.
-
Website Kennisportaal klimaatadaptatie
Stichting CAS
Het Kennisportaal klimaatdaptatie ontsluit kennis en ervaring op dit gebied en helpt u op weg met Ruimtelijke Adaptatie.
-
Website Multifunctionele daken
Naast verschillende praktijk voorbeelden biedt de site een database met kennisdocumenten en een stappenplan, waarmee iedereen die wil weten of zijn of haar dak geschikt is voor multifunctioneel gebruik aan de slag kan.
-
Website Regioingenieur
Netwerk van Regionale Samenwerking bestaat momenteel uit 30 lagere overheden in Zuid Holland. Jaarlijks worden er een aantal bijeenkomsten georganiseerd.
-
Website Rondom GWW
Rondom GWW
Rondom GWW is een initiatief van verschillende MKB bedrijven uit de omgeving van Rotterdam. Samen met de gemeente Rotterdam is het 'MKB Convenant' afgesloten. Hierin is afgesproken dat zij samen kennis ontwikkelen en delen om concreet invulling te geven aan een duurzame inrichting en beheer en onderhoud van de openbare ruimte van de gemeente Rotterdam.
-
Website Toolbox klimaatbestendige stad
De toolbox laat zien hoe effectief verschillende maatregelen zijn in een bepaald gebied dat te maken heeft met wateroverlast, droogte of hitte.